340 круизни кораба ще акостират край Русе

Вече са пристигнали първите 147 пътници

Общо 340 посещения на круизни кораби се очакват край Русе през този туристически сезон по река Дунав, съобщи директорът на дирекция „Речен надзор-Русе“ към агенция „Морска администрация“ Иван Жеков. Той обясни, че вчера край Русе е пристигнал първият круизен кораб за новия сезон със 147 пътници на борда. Две трети от пасажерите са от Великобритания, а останалите са американци, австралийци, канадци и китайци. Край Русе днес е пристигнал и втори круизен кораб със 143 американци.

Миналата година посещенията на круизни кораби край града са били 280, което е по-малко от очакванията, допълни г-н Жеков. Причината е ниските води на реката Дунав през месеците юли, август и септември, заради което операторите са отменили част от пътуванията до делтата на реката.

Въпреки това почти 90 000 туристи са посетили българските пристанища по Дунав през 2015 година. По думите на Жеков това е рекорд до момента. Сред туристите най-много на брой са германците и американците.

Директорът на дирекция „Речен надзор-Русе“ коментира, че се наблюдава тенденция в Европа, свързана с увеличение на корабите, които извършват круизен туризъм по река Дунав. Преди 10 години те са били около стотина, а сега са 170.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)