Л.Павлова: Положихме основите на нова политика за регионално развитие

Министърът на регионалното развитие и благоустройството участва в среща-дискусия на тема „Европейските фондове и регионалното развитие в България“ със студенти от УНСС

В предния мандат положихме основите на нова политика за регионално развитие, заяви пред студентите от Университета за национално и световно стопанство министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. През годините, особено в предприсъединителния период, нямахме самочувствие и опит, правихме нещата на парче. 

Финансирането на парче без добавена стойност и интегрираност доведе до това да правим неща, без да знаем какво искаме, коментира тя. И когато някой кмет е по-бърз или активен от другия, се получава диспропорция, небалансирано финансиране и ефект от инвестициите, посочи Павлова. Това е причината да се върнем към теорията, да изградим добра основа, на която да инвестираме, за да има по-голям ефект от инвестициите, които правим, обясни министърът и допълни, че за тази цел е разработена Национална концепция за пространствено развитие до 2025 г., която показва как искаме да развием територията на страната, за да има баланс на икономическото, социалното и екологично развитие. 

Националната концепция ни дава рамката как устойчиво да комбинираме наличните възможности и идея как да развиваме потенциала на отделните райони, като в същото време запазим баланс, обясни министър Павлова. Като най-правилен подход в рамките на концепцията избрахме като модел за развитие умерения полицентризъм, каза още тя. Целта е една – да преодолеем тенденцията за миграция към големите градове, коментира регионалният министър. Тя обясни, че това означава подкрепа за големите градове, защото те са двигатели за растеж, като паралелно се създават предпоставки в средно големите и малки населени места да се развива инфраструктура, да се подобри качеството на образованието и да се осигури възможност за бизнеса да създаде работни места там. 

Лиляна Павлова съобщи пред възпитаниците на УНСС, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството разширява възможностите за стаж и за работа и призова студентите да се възползват от тях. Искаме да обновим министерството с образовани и мотивирани млади хора, посочи тя.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)