Искат законодателни промени за развитие на речните плажове

Дунав

18-03-2016, 11:19

Снимка:

ruse-news.com

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

По идея на кмета

Да бъдат изготвени законодателни промени, които да „развържат ръцете“ на общините и да им позволят да инвестират в развитие на речните плажове.
Това поиска кметът на Русе Пламен Стоилов от министъра на туризма Николина Ангелкова.

„Проблемът е, че е забранена всякаква интервенция в заливаемите зони“, уточни градоначалникът, който е и председател на Асоциацията на дунавските общини. Той допълни, че Асоциацията е предложила алинея с такън тест в Закона за водите.

Чрез нея по инициатива на кметовете и през областните управители и Общинските съвети могат да се предоставя участъци от тези зони на кметовете, които да урбанизират териториите. Така ще се даде мощен тласък за развитието на туризма и за обръщането на градовете и хората към реките. „Не е нормално прекрасните острови и крайбрежие, които Русе има и които са извън „Натура“, да не могат да се развиват като плажове“, категоричен е кметът Стоилов. Така общината не може да прави нищо, дори да инсталира елементарни удобства като душове и кабини, тъй като дейността е абсолютно забранентуризъма.

„На този етап възможностите на Министерството на туризма се свеждат единствено до обследване на териториите и обсъждане на възможностите с всички заинтересовани страни“, каза министър Николина Ангелкова. По отношение на вихрещите се скандали около концесионирането на морските плажове Ангелкова каза, че те няма да се раздават по т.н. „Харвардски модел“, при който концесионерът получава един печеливш плаж в комбинация с два непосещаеми.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов