Русенци кръщават рожбите си най-често Александър и Никол

Животът

18-03-2016, 10:59

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

От общо използвани 950 имена

Александър и Никол са имената, с които най-много русенци са нарекли родените през 2015 г. рожби, това показват данните от изследване на ТБ на Националния статистически институт в дунавския град. Прави впечатление, че разнообразието в имената е значително по-голямо, в сравнение с предходната година. Общо през 2015 г. родителите са използвали 950 имена, срещу 864 през 2014 г.

Най-предпочитаното мъжко име е Александър – с него са кръстени общо 40 новородени момчета. На второ и трето място се нареждат имената Мартин (предпочетено от родителите на 39 мъжки рожби) и Даниел (38 момчета). Първата десетка на мъжките имена допълват Георги, Никола, Емир, Калоян, Алекс, Иван и Кристиян. През предходната година най-разпространеното мъжко име за новородено в областта е било Даниел. Спрямо 2014 г. от десетте най-популярни имена на новородени момчета отпадат Теодор, Виктор и Николай. За страната сред новородените момчета най-разпространено е името Георги.

Най-често срещаното име при новородените момичета и през 2015 г. остава Никол – с това име са наречени 27 момичета или с 1 по-малко от предходната година. На второ място е Виктория – на римската богиня на победата са кръстени общо 25 представителки на нежния пол. През 2014 г. това име е било също на второ място по популярност и със същия брой новородени момичета. На трета позиция в област Русе са имената Габриела и Рая, предпочетени за своите момичета от по 20 родители. Сред първите десет най-често срещани имена попадат още Александра, Мария, Йоана, Дария, Михаела и София. В сравнение с 2014 г. от призовата десетка на новородените момичета отпадат имената Симона, Ева и Кристина.

Общо за страната през 2015 г. сред новородените момичета най-предпочитано е името Виктория – 847 деца при 931 за предходната година.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"