Свирят Хайдн на саксофон

Русе Лайф

14-03-2016, 17:01

Снимка:

ruse-news.com

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

В програмата на ММД

Струнния квартет №5 на Йозеф Хайдн в изпълнение на … саксофони, ще имат възможност да чуят русенци и гостите на града на тазвечерният концерт от програмата на Международния музикален фестивал Мартенски музикални дни.
Творбата, написана 100 години преди да бъде изобретен саксофонът, ще прозвучи от сцената на Голямата зала на Доходното здание в изпълнение на Саксофонен квартет SIGNUM. В програмата си четиримата млади музиканти са включили още 6 багатели от унгарския композитор Дьорд Лигети, Адажио от Самуел Барбър и сюита от теми от операта на Джордж Гершуин „Порги и Бес“.

Четиримата музиканти Блаж Кемперле, Ерик Нестлер, Алан Лужар и Гуерино Белароса се срещат в Кьолн, където основават саксофонен квартет Signum през 2006 година. Саксофонистите получават образованието си в Кьолн, Виена и Амстердам; квартетът е повлиян основно от квартетите Ebene, Artemis и Gabor Takacs-Nagy.

Печелили са множество награди на международни конкурси, между които тези в Лугано и Берлин, в момента концертират в големите зали и фестивали на Европа. През 2013 година дебютират в Карнеги Хол, Ню Йорк. Много специално и забележително постижение е отличието им Изгряващи звезди за 2014/2015 година на Европейската организация на концертните зали.

С младежката си енергия, убедителен талант и необичайни идеи Саксофонният квартет SIGNUM носи нов и свеж полъх на промяна в европейските концертни зали и фестивали от няколко години насам. Без значение дали свирят в Карнеги Хол в Ню Йорк или на заснежените планински върхове на Доломитите, новаторското им чувство и многостранност със сигурност рефлектират не само върху необикновената им програма.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен