"Academy of Ancient Music" с концерт в Русе

Парите

12-03-2016, 15:51

Снимка:

planethugill.com

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Един от най-добрите барокови оркестри в света

Дебют на българска сцена ще направи един от най-добрите барокови оркестри в света - "Academy of Ancient Music" от Великобритания, със световноизвестния бароков цигулар Павло Безносюк. Музикантите ще изнесат тази вечер концерт в Доходното здание в Русе, който е част от програмата на международния фестивал "Мартенски музикални дни", съобщи директорът на фестивала Ива Чавдарова.
Оркестърът ще изпълни музика от Хендел, Пърсел, Джеминиани и Галярд.
"Очакваме от публиката изключително внимание, желание и ентусиазъм, както и обратна връзка, която да ни помага да свирим по-добре", каза Безносюк, който тази вечер ще се изяви като солист и диригент.
Оркестърът изпълнява музика от ерата на барока и класиката по начина, по който изначално са замислени творбите, използвайки за това възможно най-ранни партитури с оригинални бележки на композиторите.
Инструментите, с които свирят музикантите, са оригинали или изключително верни копия на оригиналите. Даден бе и пример с един от тях, който е изработен във Франция през 1683 година.
Струните са направени от животински черва, а не от стомана, тромпетите нямат клапи, цигулките и виолите нямат ложи за брадичката, а челистите придържат инструментите си с крака, като не ги подпират на земята. За лъковете се използват услугите на специални майстори.
"Живея с тази музика от дете и не си представям, че можем да я поднасяме със съвременни инструменти", обясни Безносюк.
Оркестърът от няколко години изпълнява и образователен проект, насочен към младото поколение артисти и публика.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов