Мартенски музикални дни стартират в петък

Русе Лайф

10-03-2016, 14:27

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

За 56-ти път

На 11 март в Доходно здание, от 19 ч. ще се състои тържественото откриване на 56-то издание на Международния фестивал Мартенски музикални дни, организиран от Община Русе, под патронажа на Министерството на културата. Информация за предстоящото събитие съобщават от пресцентъра на местната администрация.

 110 години от рождението на Дмитрий Шостакович ще бъдат отпразнувани подобаващо на сцената на Мартенския фестивал, за чиято публика самият Шостакович споделя „На тази публика трябва да се поднася най-хубавата музика.“  Заръката ще бъде спазена, като вдъхновяващата програма от композиции на Шостакович, Виенявски, Владигеров и Сен-Санс ще бъде майсторски поднесена от обичания цигулар Минчо Минчев, който ще солира на Симфоничния оркестър на Държавна опера – Пловдив, под палката на големия български диригент и почетен гражданин на Русе - маестро Емил Табаков.

 Кариерата на Емил Табаков като диригент започва от Русенската филхармония през 1976 г. От 1985 до 2000 последователно е диригент, главен диригент и музикален директор на Софийската филхармония. От 1994 до 1999 г. е главен диригент на Белградската филхармония, а в периода 2002 – 2008 оглавява Симфоничния оркестър на Билкент – Анкара. От края на 2008 г. до края на 2015 е последователно директор на дирекция Музикална продукция и състави на БНР и главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Излиза на многобройни престижни сцени по цял свят и участва в записи на симфонични и оперни произведения за Балкантон (България), Елан (САЩ), Капричио Делта (Германия), Мега-Мюзик (България), Пентагон (Холандия), Гега Ню (България), EMI, Naxos и др.

 Минчо Минчев е дългогодишен приятел на фестивала „Мартенски музикални дни“, като за поредна година освен че ще излезе на сцената като солист, по традиция паралелно той ще води и Майсторския клас по цигулка в Международната музикална академия „Проф. Саша Попов“. Неизмеримият талант на Минчо Минчев е оценяван със суперлативи по цял свят. Свири като солист с много от водещите оркестри в света и работи със световноизвестни диригенти, концертира в най-престижните световни зали. Има множество записи за български и световни лейбъли. Журира престижни междунаодни конкурси в страната и чужбина, а от 1990 г. е професор по цигулка в Университета по изкуствата Фолкванг в Есен, Германия.

 Симфоничният оркестър на Държавна опера – Пловдив е наследник на Пловдивска филхармония – първият извънстоличен държавен оркестър, създаден през 1945 г. Оркестърът притежава богат репертоар от класическа и съвременна музика, като сред гост-диригентите, с които е работил, се открояват имената на Дмитрий Шостакович, Святослав Рихтер, Мсистлав Ростропович, Игор Ойстрах и др. Осъществява концертни турнета в почти всички европейски страни и редица прочути зали по света. Носител е на награди, сред които Кристална лира на СМТДБ (2007, 2011), наградата Пловдив и др. Музикален директор на състава е Диан Чобанов.

 56-то издание на фестивала Мартенски музикални дни ще се проведе от 11 до 27 март, предлагайки на публиката за поредна година незабравими срещи с над 600 артиста от България и чужбина, класни изпълнения на едни от най-добрите в света, 25 концерта, една оперна премиера и богата съпътстваща програма за малки и големи.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)