"Топлофикация" иска да запази пределните си цени и през следващия отоплителен период

Животът

04-03-2016, 07:05

Снимка:

архив

Автор:

ruseutre

Всичко от Автора

"Топлофикация - Русе" ще предложи на Комисията за енергийно и водно регулиране да утвърди същите пределни цени на топлинната енергия от 1 юли т.г., съобщиха от дружеството. В момента тя струва съответно 85,99 лв./МВтч и 102,04 лв. с ДДС, в зависимост от използваната гореща вода или промишлена пара.

Топлоцентралата възнамерява да запази програмата "Изряден клиент" и през следващия ценови период. По нея редовните абонати плащат с отстъпка изразходваната топлоенергия. Целта е да се задържат близо 18 000 клиенти и да се привлекат нови след променените условия за продажба на ток в Закона за енергетиката.

1 куб.м изразходвана битова гореща вода не надхвърля 8 лв. с ДДС, а 2 куб.м струват 6 лв. и общата сума не може да надскочи 12 лв. За 3 кубика пък цената пада на 5 лв. и е не повече от 15 лв. с ДДС. Схемата за над 4 куб.м е по 5 лв. за първите 3 кубика и безплатно за всеки следващ. Действащите цени са 85,03 лв./Мвтч и 71,66 лв./Мвтч без ДДС в зависимост от топлоносителя водна пара или гореща вода.

Изрядните клиенти участват ежемесечно в програмата, ако са изпълнили едновременно няколко условия. Те не трябва да имат просрочени, съдебни и присъдени задължения към „Топлофикация - Русе” и топлинните счетоводители до последния ден на месеца, за който се издава фактурата. Другото изискване е всички уреди в имота им да са подменени и преминали метрологична проверка.

Абонатите ползват фиксираните цени и ако осигуряват ежемесечен отчет на уредите за дялово разпределение, иначе губят право да участват в програмата. Те ползват и отстъпки с максимална сума за отопление на месец, като площта на имота им се умножава по 1,50 лв. с ДДС. Условието е месечната сметка да надвишава фиксирания праг.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов