Общини от Русе и Гюргево подписаха споразумение за сътрудничество

Румънците ще изграждат международно летище

В кметството на румънската община Адунаци Копъчени, окръг Гюргево, е подписано споразумение за сътрудничество с българската община Две Могили, област Русе, съобщиха от  областна администрация.
До този акт се е стигнало със съдействието на със съдействието на асоциация Русе - Гюргево "Еврорегион Данубиус". Това е стъпка към създаването на смесени българо-румънски партньорски екипи за трансгранични проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България 2014-2020 г. - една от основните дейности на Асоциация Еврорегион Данубиус, уточняват от областната администрация. Съгласно споразумението двете общини ще си съдействат в областта на инфраструктурата и комуникациите, икономическото и социалното развитие, образованието, културата и туризма, опазването на околната среда, административните и социални услуги и при извънредни ситуации. Договорено е участие в два европейски проекта.
Адунаци Копъчени е една от най-развитите общини в Гюргевски окръг, гласи информацията от областната администрация в Русе. През следващите три години в Адунаци Копачени е планирано изграждане на международно летище, което ще приема и обслужва самолети с по-голям капацитет, както за пътници, така и карго. Летището ще е само на 50 километра от Русе и се предвижда ползването му от пътници от България.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов