Съдът в Белград гледа днес делото за екстрадицията на Цветан Василев

Крими

24-02-2016, 11:11

Снимка:

Bulgariautre.bg/ архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цацаров иска рамо от Европа за екстрадицията на Цветан Василев

Началото е с неизвестен час

Очаква се днес съдът в Белград да заседава по делото за екстрадицията на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, съобщи БНТ. Първоинстанционният съд в Белград трябва да разпита Цветан Василев, както и да установи дали има политически мотиви в искането за екстрадицията му. Висшият съд крие часа, в който трябва да започне делото. Делата в съда започват от 08.30 часа българско време, но поради факта, че заседанието е при закрити врата, няма яснота в колко точно ще се яви Василев в сградата. Адвокатите на банкера също не разкриват часа на съдебното заседание. Съпругата на обвинения за източването на КТБ също е в сръбската столица. България иска връщането му у нас заради обвинение в източването на 206 000 000 лева от фалиралата КТБ, а също и за безстопанственост. През март миналата година искането за екстрадиция беше уважено на първа инстанция, но впоследствие - отхвърлено от Апелативния съд в сръбската столица. Каквото и да постанови Висшият съд в Белград, окончателното решение за екстрадицията на Цветан Василев ще бъде взето от министъра на правосъдието на Сърбия.


В началото на този месец главният прокурор Сотир Цацаров сезира две европейски институции заради тромавата процедура по искането за екстрадиция на банкера. В писмо до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността Цацаров настоя за спешно разглеждане на казуса. Той информира европейските институции, че липсва отговор от сръбска страна вече над една година и четири месеца, въпреки че българските разследващи са отправили допълнителна молба за екстрадицията на Василев преди повече от осем месеца. В сигнала на главния прокурор се припомня, че той е отправил първото официално искане до сръбския министър на правосъдието, компетентен да се произнася окончателно в подобни случаи, с нота чрез българското посолство в Белград още на 22 септември 2014 г.

 

Двегодишният срок за разследване изтича това лято. Междувременно доклада за проследяване на активите на КТБ в несъстоятелност, изготвен от компанията "Аликс Партнърс", беше заведен вчера в секретната секция на деловодството на парламента. Със съдържанието му могат да се запознаят всички народни представители, но при условие, че спазят клаузата за конфиденциалност.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов