Студенти подпомагат издаването на комикс по „Под игото“

Животът

18-02-2016, 09:24

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Средствата ще бъдат от участието им в кампанията за събиране на пластмасови капачки

Студенти от Русенския университет ще подпомогнат издаването на комикс по романа „Под игото“,  съобщиха от студентския съвет към висшето училище. Средствата ще бъдат от участието на студентите в кампанията за рециклиране на пластмасови капачки. Те са събрали и ще предадат 700 кг. пластмаса. От пункта в Русе пратката ще потегли за преработка в Пловдив по инициатива на фондация „Идея в действие“.

Кампанията за рециклиране на капачки стартира във факултет Бизнес и мениджмънт и бе подета от студентите от всички факултети на висшето училище. Обучаващите се за бъдещи дизайнери в Аграрно-индустриалния факултет, изработиха плакати и специални съдове, в които бяха събирани капачките. В корпусите на университета бяха обособени няколко пункта, където освен студенти, възможност да се включат в инициативата имаха и гражданите на Русе. Заради голямото количество капачки, което успяха да съберат за 7 месеца, студентите от Русенския университет получиха допълнителна финансова подкрепа, която ще дарят в полза на Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Средствата ще бъдат вложени в издаването на сканирано копие на уникален комикс на романа „Под игото“ на Иван Вазов.

Каузата е избрана след като студентите и директора на Регионалната библиотека в Русе, г-жа Теодора Евтимова, проследиха интересната история на комикса, публикуван в парижкия вестник „L`Humanite dimanche“ през далечната 1880 година. Съдействие при проучването им оказа екипът на русенския клуб „Комикси“, ръководен от Стоян Стоянов – Комитски.

Оригиналът на изданието се пази в музея на френския вестник, откъдето Регионалната библиотека, клуб „Комикси“ и Русенски университет ще получат материалите за издаването на тази интересна и рядка версия на „Под игото“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов