Федерика Могерини: Дойде моментът на истината за Сирия

Международната общност вече е пред момента на истината за Сирия, заяви върховният представител по външната политика на ЕС Федерика Могерини в интервю пред Би Би Си.

По думите й, световните лидери, участващи в конференцията по сигурността в Мюнхен, трябва да приложат на практика споразумението за прекратяване на бойните действия в рамките на седмица и незабавно да започнат хуманитарни доставки.

Могерини подчерта, че Европа прави всичко възможно за да заработи мирният план и да бъдат възобновени преговорите в Женева за намиране на политически изход от конфликта.

По-рано американските власти предупредиха, че споразумението за прекратяване на отъня в Сирия няма да бъде осъществено на практика, ако Русия не промени подхода си.

Западните страни призоваха Русия да преразгледа стратегията за нанасяне на въздушни удари в Сирия, която стана причина за гибелта на много мирни граждани.

Припомняме, руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че за това „няма доказателства” и определи отношенията между НАТО и Русия като начало на нова студена война.

На въпрос на Би Би Си дали Европа би участвала в план Б за Сирия – с наземна операция, тя заяви, че Европа полога всички усилия и използва цялата си власт, за бъде осъществен план А.

„Изработихме този план преди 48 часа. Длъжни сме да направим така, че той да проработи в рамките на идните 7 дни. Хайде да концентрираме енергията си върху това! А то е сложно, много сложно.” – коментира Могерини.

Сирийската опозиция прие плана за спиране на огъня с голяма доза скептицизъм, тъй като не врява в добрана воля от страна на Русия. В интервю за Би Би Си представители на три опозиционни обединения отново повториха искането си президентът Башар Асад да бъде отстранен от власт.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов