„Крокодилската дрога“ и „чаят“ – най-опасни

Предупреждават наркозависими

Крокодилската дрога и чаят са най-опасните дроги, които се предлагат в момента, за това  предупреждават наркозависими младежи от Центъра за психично здраве в Русе. Те призовават събратята си по пристрастеност да не посягат към боклуци.

Чаят, както наричат марихуаната с химически примеси, неотдавна за малко да убие тийнейджърка. Девойката изпаднала в кома, в продължение на 48 часа лекарите се борили за живота й.

Другата опасна дрога е руската „крокодил“, тъй като тя е много силна, наподобява ефекта на хероина, но е доста по-евтина. „Ако грам обикновен хероин струва 75 лв., то за крокодилската дрога плащаш 20 лв. Но това е изключително опасен наркотик, тъй като само за два месеца кожата ти изгнива и можеш да умреш от него“, казват момчетата.

Употребата на дрога с неизвестен произход и примеси предизвиква все повече случаи на агресия. По думите на управителят на Центъра за психично здраве в Русе д-р Теменужка Матева, през последните четири месеца са приели 18 младежи на възраст от 14 до 18 години. Увеличават се случаите при които деца нападат родителите си и се налага да бъдат докарвани с белезници от полицията. Най-тревожното е, че растат случаите с 14-годишни деца, които не просто са пробвали дрога, а вече са зависими от наркотиците.

Според началника на отделението по зависимости д-р Светослав Иванов причината децата да посягат към дрогата е заниженият родителски контрол, средата, в която се движат, и свободният достъп до интернет, където вече наркотиците се поръчват онлайн, а не чрез дилъри на улицата.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)