Двама от аферата „Щастливото бебе“ влизат в затвора

Крими

04-02-2016, 14:38

Снимка:

ruse-news.com

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

За по пет години

Присъди от по 5 т. затвор при първоначален общ режим постанови Великотърновският апелативен съд за двама от обвиняемите по аферата „Щастливото бебе“.
Това са русенският бизнесмен Камен Георгиев и бившият обшинар и кандидат-депутат на партия „България без цензура“ във Варна от последните парламентарни избори Ивайло Костов.

До ефективните им присъди се стигна, след като Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане. Указанията бяха ВТАС да преразгледа 3-годишните условни присъди на изнудвачите.

По приключилото дело преди 2 г. окръжният съд в Русе даде общо 16 г. затвор условно и 31 000 лв. глоби за рекет и измама на търговеца Петър Петров. Прокуратурата протестира условните присъди от 2,6 до 3 г. затвор на четирима съучастници в изнудването на местния представител на веригата магазини за бебешки стоки „Щастливото бебе“.

Великотърновската апелативна прокуратура обаче не поддържа протеста пред ВКС. Така освен Ивайло Костов и Камен Георгиев, с по 2,6 г. затвор условно се разминават и помагачите им Георги Нейчев /26 г./ от Варна и Иилян Богданов /26 г./ от Шумен. ВКС не отменя техните наказания, както и на Десислава Иванова /31 г./ и екстрасенса Божидар Караджов /31 г./, който пък през 2007 г. беше кандидат за общински съветник в Русе.

Изнудвачите бяха задържани при полицейската акция през февруари 2012 г. Те изнудили бизнесмена да им даде 200 000 лв., за да го отърват от мнимо дело за пране на пари на Комисията за конфискация на престъпно имущество. После му поискали още 60 000 евро и Петър Петров се оплакал на адвокатката си, която алармирала полицията.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен