Русенската митрополия става собственик на храма Всех Святих

Животът

03-02-2016, 12:27

Снимка:

фейсбук

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

На 20 февруари

"Имаше забавяне с документацията около собствеността на църквата Всех Святих. Това се оказа по-сложен проблем от колкото очаквахме, тъй като първоначалният собственик и възложител на строежа Община Русе трябваше да прехвърли строежа на сдружението, учредено с тази цел, което от своя страна трябва да го дари на Русенската митрополия". Това заяви днес Божидар Йотов, съпредседател на сдружение "Всех Святих", цитиран от topnovini.bg.

 По думите му, отнело е повече от половин година технологично време само за прехвърляне на документацията, като тук се включват скици, кадастри, оценки и всичко останало. След като тези административни процедури са преминати, договорът за дарение е бил готов, и Йотов изрази увереност, че на 20 февруари, годишнината от Освобождението на Русе, този договор ще бъде връчен на митрополит Наум.

 "По различни направления, включително и проекти за довършителни работи, но без изографисването, ще са необходими около 300-400 хил.лв. Църквата също има възможност да дофинансира тези дейности, така че се надяваме това да не е голям проблем", коментира още Йотов.

 Той отбеляза още, че църковните канони предполагат една църква да е собственост на митрополията, за да може да бъде осветена, така че се надява след 20 февруари нещата да се задвижат и храмът да започне да изпълнява своите функции.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)