Министър Павлова: Въвеждането на ТОЛ таксата може да стопира увеличението на винетките"

Мисия

23-01-2016, 15:47

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

60 млн.лв. са предвидени за зимния сезон в страната

"60 млн. лева са осигурени за този зимния сезон за цялата страна. Нямаме места, при които да има проблем с пътищата при зимни условия. Там където сме установили несъответствия, фирмите ще бъдат глобени. Следим ги строго и ги контролираме“, заяви във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя опроверга твърдението, че приходите от винетки отиват за закърпване на дупки по пътищата. И направи следната равносметка. „Приходите от винетки за 2015 г.  са 230 млн. лева. От нея приспадаме разходите за производство и разпространение на винетки, и разходите за осигуряване на безплатни такива за 190 000 коли. Остават малко под 200 млн. лева, от които 60 млн. лева отиват за зимно почистване, а с останалите кърпим дупките по пътищата. Затова е и нашата цел -  променяйки или увеличавайки приходите да ремонтираме широко площно, а не кръпка върху кръпка. Това ще стане с въвеждането на ТОЛ таксата. Ако започне да действа системата, може да не се налага да вдигаме цената на винетките, които ще останат само за леките коли. Това ще бъде смесен, но справедлив модел. С него тежкотоварният транзитен трафик ще плаща повече за изминато разстояние. Нашата цел е да плащат толкова, колкото в другите държави. Анализираме кои пътища са това.  Цялата републиканска пътна мрежа е  20 000 км.  От тях 8000 км са магистрали и първи, и втори клас пътища, по които се движи транзитният трафик.  Всеки един лев приход от винетни стикери отива обратно в  бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. Така е по Закон“, поясни още министър Павлова.

Тя уточни и, че Велико Търново разполага с финансов ресурс от 43 млн. лева за инфраструктура. Общината е бенефициент, но и междинно звено за тяхното преразпределение. Парите са по новата ОП „Региони в растеж“. Те ще са за ремонт и обновяване на улици, тротоари, паркове, детски площадки, енергийна ефективност на училища и публични сгради, малки жилищни сгради. Извън сумата  са осигурени и средства за ремонт и енергийна ефективност на  професионалните  и държавни гимназии.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов