Самороден талант от Дъбница направи уникална картина "Тайната вечеря"

Творбата е изработена от микромозайка

Поредна уникална картина, изработена от микромозайка, сътвори невероятно талантливият Андон Костов от гърменското село Дъбница, съобщава infomreja.bg. "Още през лятото започнах творбата "Тайната вечеря", която е истинска класика", споделs творецът. 

Изработването на картини, икони и всякакви други произведения на изкуството е негово хоби и страст още от дете. От 5-6 години насам, откакто има повече свободно време, се е посветил изцяло на уникалното си творчество.

Над 400 са картините и иконите, минали през прецизните ръце на дъбнишкия майстор Андон Костов.

”Много от моите творби си купуват и колекционери, които са големи ценители. Няма да забравя един случай - преди няколко години ме посети един виден колекционер от столицата, който, пътувайки към Доспат, се отби да види моите картини. Беше си харесал една с коне. Като му казах цената той, без да се чуди, ми наброи сумата и ми даде още 100 лева. Заяви ми: "Ти, момче, не си цениш труда", с което ми даде да разбера, че цената е твърде ниска спрямо изработката. Други мои приятели, които ми идват на гости от чужбина, все ми повтарят, че ако съм в друга държава, с тези творби ще направя голямо състояние. Е, не намерих сили да зарежа децата, жената и къщата и да тръгна по чужбините. Камъкът си тежи на мястото", коментира Андон Костов и признава, че вече има добра клиентела, има и достатъчно поръчки, но пък и много от творбите си подарява на близки, роднини и приятели по различни поводи.

Двора на къщата си в Дъбница творецът е превърнал в истинска галерия на открито с изпипан до съвършенство интериор. Със съпругата му Мария имат две прекрасни дъщери и внук, към когото са насочили цялата си любов и внимание. "Много е трудно изработването на една такава картина. Работя предимно с три вида мозайка – чукан и рязан камък и микромозайка. Това са буквално песъчинки, които при изработването на картината трябва да бъдат поставени всяка една на точното място. Бавно става, но всички са като живи и като ги гледам, изпитвам неописуема радост и удовлетворение", разказва за хобито и скромния си бизнес Андон Костов.

Той сподели още, че домът му е винаги отворен и всеки, който иска да се потопи в неговата галерия и да се наслади на творчеството му, е винаги добре дошъл.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов