Десетина роми от Максуда се навиха на работа в общинско предприятие

Животът

31-12-2015, 08:30

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

25 семейства ще получат помощи от 300 лева през първата половина на януари 2016 г.

Десетина от ромите, чиито къщи в "Максуда" бяха съборени, са решили да приемат оферта за работа в общинското предприятие "Управление на проекти и озеленяване". Трима вече са започнали работа, а четирима – петима чакат да им бъдат оформени документите, каза за Varnautre шефката на дирекцията по социални дейности Любомира Комитска.

Местната власт е разкрила общо 30 работни места в общинското предприятие с цел подпомагане на ромите, останали без дом. Част от тях обаче отхвърляли предложението с обяснението, че заплащането – в размер на минималната работна заплата, е твърде ниско. В първата половина на януари 2016 г. ромски семейства от Максуда ще получат и вече одобрените от Общинския съвет еднократни финансови помощи от 300 лева. Общата сума, която ще бъде раздадена, е 7500 лева, а семействата, които ще се възползват – 25.

Освен подпомагане с работа и финансови помощи, общината осигури и подслон за хората веднага след събарянето на незаконните им постройки. Първоначално 150 души бяха настанени в приюта на Социално-учебния професионален ценър "Анастасия д-р Железкова", а след няколкоседмичен престой част от тях бяха прехвърлени в общинската база "Баба Алено" в курорта Златни пясъци. В момента там живеят 48 души, които могат да останат до края на зимния период. Останалите бяха насочени към родните си места или на свободния пазар да си търсят квартири.

Припомняме, че през лятото бяха съборени около петдесетина ромски къщи в дерето на "Максуда" и по протежението на ул. "Георги Пеячевич". Акцията бе съпроводена от бунтове на обитателите им и предизивика реакция от страна на Европейския съд по правата на човека, който поиска да разбере какви мерки са предприети за настаняването и грижата за децата, възрастните, хората с увреждания и други уязвими лица. Макар че тогава акцията бе преустановена, от местната власт заявиха готовност подобни процедури да бъдат извършвани и занапред "в законоустановения срок". По данни на районната администрация в "Младост", се работи по още 150 преписки за незаконни строителство, като се обследват улиците "Свобода" и "Под игото".



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов