Връщат 20% от ипотеката за строеж на жилище

Портфейл

28-12-2015, 08:50

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Започва от пролетта с пари от фонд "Козлодуй"

Субсидии до 20% за ипотечни заеми, взети за строеж на жилищни кооперации и еднофамилни къщи ще се отпускат от пролетта, пише „Монитор”. Кредитите ще се дават от търговските банки, като средствата за субсидията се осигуряват по обновената програма за енергийна ефективност в бита REECL чрез фонд „Козлодуй”.
„Най-вероятно субсидията по жилищния заем ще е от 10 до 20 на сто”, каза Борис Петков, мениджър в програмата. „Парите ще се дават за недовършени сгради от издаването на разрешението за строеж до въвеждането им в експлоатация. На всеки един от тези етапи ще може да се получава субсидия. Досега се субсидираха само потребителските кредити на отделни лица и сдруженията на собствениците. Те остават и се добавя ипотеката. Някои банки обаче не я отпускат преди завършване на грубия строеж. Затова водим разговори и уточняваме какви продукти могат да предложат те за физически лица, сдружения на собственици и фирми”, поясни той.
По думите му най-вероятно един от акцентите ще е да се стимулира изграждането на нулеви сгради, или такива близки до този енергиен клас. Ще се разработят различни модели.
Обсъжда се вариант субсидирана ипотека по REECL да се дава и за основно обновяване на жилищна сграда, като потреблението на енергия от външни източници в нея се сведе до нула или почти до това ниво. Най-вероятно за проекти за най-високите нива на енергоефективност „А” и „А+” ще се даде по-голям процент на субсидията. Кредитната линия по програмата ще е около 20 млн. евро, а субсидията по нея 3-4 милиона. Новият етап на програмата няма да разчита на масовост, а на постигане на по-добри параметри на по-малък брой сгради. Подробностите по условията й ще бъдат станат ясни до 2-3 месеца.
Петков обясни още, че субсидирани ипотеки ще има и за екофирми, гарантиращи определена икономия на енергия. „Например на една сграда, чийто проект е стигнал до завършен груб строеж, идва такава фирма и се наема да монтира неща, които ще я направят енергоефективна - по-добра изолация и дограма, панели за топла вода или фотоволтаици на покрива. Всичко това ще е на базата на договор със собствениците за еско услуги. Подобно нещо е ново за България”, обясни експертът.
По думите му, в сравнение с предишния етап на програмата субсидията от 30% за общо саниране на кооперацията се намалява на 20 на сто.
Проектите ще се разделят на 2.
Едната част ще са еднофамилните къщи, а другата - по-големите. Това се прави в съответствие с директивите на ЕС за енергийно саниране, но с пазарни стимули.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов