На Изток - здраве, на Запад - любов

Новините

26-12-2015, 15:44

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Противно на очакванията американците поставят духовното извисяване наравно с желанието за пари

Западният човек най-силно иска любов, за разлика от източните народи, за които най-желано е здравето. Това показва ново проучване на общественото мнение сред близо 20 хиляди души от 17 държави, направено от YouGov. Чрез комбиниране на процента на жителите от всяка страна са екстраполирани средните резултати за западни и източни държави, пише 24chasa.bg.

Анкетираните са били помолени да оценят и степенуват 12 ключови области на живота си. Критериите са: любов, по-добро здраве, пари, семейство, свободно време, собствено жилище, духовност, успех в кариерата, творческа реализация, морални добродетели, физическа красота и сила.

За западните държави на второ място след любовта е доброто здраве, а на трето – парите, пише британският "Индипендънт". За сравнение Китай, Сингапур, Малайзия, Индонезия, Тайланд, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия поставят като висша ценност по-доброто здраве, а любовта се нарежда чак на 7-о място. Парите заемат втора позиция в приоритетите, трето е семейството.Голямата разлика може да се обясни с противоположните понятия за любов. Западният идеал за романтично изживяване лежи върху представата за лично щастие и формираните от художествената литература еталони. Според източната концепцията любовта е по-практична – на първо място са фамилната и социалната стабилност, а не личните чувства.На този фон повод за размисъл става статистиката за разводите - 42% от браковете в Англия и Уелс завършват по този начин, в Китай се развеждат само 4 от 100 семейства.Любопитна е и значителната разлика между Изтока и Запада относно отношението към духовното израстване. Осем от 10-те народа, където духовността влиза в първата петица на приоритетите, са от източни държави. Друг интересен факт е, САЩ са най-очевидното изключение на Запада – противно на очакванията американците поставят духовното извисяване наравно с желанието за пари.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов