РАС отхвърли жалбата на „Монтюпе“

Срещу заповедта на РИОСВ, принудително извеждане от експлоатация на инсталация Карусел 1 в завода

С Решение от вчера на  Административен съд – Русе отхвърли жалбата на „Монтюпе“ ЕООД срещу заповед №361/23.09.2015 г. на Директора на РИОСВ – Русе, съобщават от съдебната институция.

С акта бе наложена принудителна административна мярка за „извеждане от експлоатация на инсталация за каруселно леене на алуминий в Завода за производство на алуминиеви автомобилни детайли и части – Карусел 1 и пломбиране на каруселното устройство до привеждане дейността на дружеството в съответствие с изискванията на Комплексното разрешително“.

От компанията оспорихa заповедта с мотивите, че липсват материалноправни основания за издаването на административния акт, а в административното производство са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

Съдът е намерил, че издадените от РИОСВ - Русе две наказателни постановления за нарушаване на Закона за опазване на околната среда, определят извода, че дружеството не е преустановило замърсяването на околната среда или спазването на определени емисионни норми. А според представеното писмено становище на Директора на Регионалната здравна инспекция в Русе установените наднормени емисии са предпоставка за повишен здравен риск за населението на определени райони в града.

По изложените съображения съдът е приел, че оспореният административен акт е законосъобразен, а жалбата и изложените в нея възражения и правни доводи – неоснователни.

Решението на Административен съд - Русе подлежи на касационно обжалване пред ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов