Ахмед Муса е част от международна група за разпространение на джихад

Гласи австрийски доклад, пратен в пазарджишката прокуратура, имамът остава в ареста

Ахмед Муса Ахмед е част от международна група, която разпространява идеите на "Ислямска държава". Това се посочва в доклад от Грац, Австрия. По договор за международна правна помощ документът е бил получен в Пазарджишката окръжна прокуратура, предава кореспондентката на БНР. Ахмед Муса Ахмед е поддържал пряка връзка с тамошния ръководител на ислямската структура. В момента той също е обвиняем по дело за разпространение на радикален ислям.


11 от общо 14-те обвиняеми за разпространението на радикален ислям искат да бъдат освободени от ареста. В Пазарджишкия окръжен съд в момента тече делото по това искане. В доклада от Австрия се посочва, че за период от 8 месеца Ахмед Муса Ахмед е посетил 10 пъти основната терористична клетка в Грац. Това е станало 2013-2014 година. Ахмед е контактувал лично с местния лидер там Дахмид. Те поддържали връзка и с ислямското звено в германския град Кьолн. В обвинението се твърди, че става дума за международна организация.


Адвокатите днес са поискали ход на делото да не се дава. Мотивите са, че искането им за замяна на постоянния арест с по-лека мярка било внесено преди делото да бъде върнато в досъдебна фаза. Искът на защитата не е уважен от съда. Причината е, че срокът на разпореждането за влизане в сила на това не бил изтекъл. Близките на задържаните твърдят, че постоянният арест се е превърнал в наказание, за което нямало доказателства. Те протестират срещу постоянната мярка. Делото продължава.


С повдигнати обвинения по досъдебното производство са общо 14 лица, но трима от тях бяха освободени преди месеци с парична гаранция, заради здравословни проблеми. Ахмед Муса и сподвижниците му бяха арестувани при мащабна операция на прокуратурата и ДАНС в Пазарджик, Пловдив, Асеновград и Смолян на 25 ноември, миналата година.

До искането на задържаните да бъдат освободени под парична гаранция се стигна след като съдия-докладчикът по делото Кристина Пунтева преди броени дни за трети пореден път върна обвинителния акт на пазарджишката окръжна прокуратура за допуснати процесуални нарушения.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов