Електронни карти за автобусите от април. Пенсионерите притеснени

Мисия Бургас

23-12-2015, 11:25

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Стъпките важат не само за пенсионери, но и за учениците, както и за всеки

Бургаските пенсионери и ученици ще получават новите електронни карти за автобуса както досега, в Транспортната къща на ул. "Александровска", до Стоматологията. Възрастните хора изглеждат най-притеснени от промените, свързани с новата схема за движение по пътищата, но реално те няма да бъдат затруднени. От април догодина бургаският пенсионер, ползващ карта с намаление за градския транспорт, ще трябва да прави следните неща:
1. Да отиде задължително в Транспортната къща, където ще получи новата пластика, подобна на дебитната карта, с която си тегли пенсията от банкомата. Тя няма да е от картон и ламинирана, като досегашните, а постоянна. Новата карта ще трябва да се прекара с едно движение през електронно устройство на борда на автобуса, за да се таксува пътуването. През цялата 2016 година помощ при извършването на тази операция ще оказват сегашните кондукторки, които остават на работните си места като "стюардеси". Целта е бургазлии постепенно и без излишни притеснения да свикнат с промените. Предвижда се категориите хора, които пътуват с отстъпка, да продължат да я ползват в същия размер.
2. Дебитът на картата трябва да се подновява периодично. За тази цел не е нужно да се ходи само в Транспортната къща. Освен там, това ще може да става на Автогара Юг, Автогара Запад, Терминал "Меден рудник", както и чрез още 7 вендинг машини - билетомати, разположени на различни места в града. Вече се знае, че такива ще има на двете спирки при подлез МБАЛ, например. Така, ако живеете в "Зорница", ще можете да си презареждате картата близо до вкъщи. За целта ще пъхнете през един процеп монети или банкноти, през друг електронната карта, и ще валидирате - това важи за билетоматите. Ако презареждате на автогарите или в Транспортна къща, ще ви помага съответният служител на гише.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов