Съюзът на Дунавските овощари провежда информационна среща в Шумен

Животът

19-12-2015, 13:43

Снимка:

снимка, топ новини русе

Автор:

RuseUtre

Всичко от Автора

Целта на форума е запознаване и популяризиране на организацията

Информационна среща, инициирана от Съюз на Дунавските овощари, се провежда в Гранд хотел „Шумен”. Целта на форума е запознаване и популяризиране на организацията пред овощари в Шуменския район.

„Искаме да запознаем колегите от региона с нашия съюз, с дейностите, които извършваме и с това, с което може да допринесем за тяхното развитие и новите възможности, които могат да получат”, каза за Topnovini.bg председателят на съюза русенецът Николай Колев. Той добави, че очаква около 30 колеги овощари от Шуменско да се включат в срещата.

Съюз на Дунавските овощари е учреден през 2014г., като официално е регистриран през Февруари 2015г.  В него членуват около 200 производители от областите Русе, Силистра, Разград, Шумен, Търговище и Велико Търново, като броят им постоянно се увеличава. Площта на насажденията, които обхващаме е около 15 000 дка.

 „Важно е да има такива съюзи в България, защото ние като овощари имаме интереси, които трябва да бъдат защитавани. Допреди няколко години подобни сдружения в страната почти нямаше и нашият бранш беше незащитен и при обсъждането на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013, и отчасти и в новата програма 2014-2020”, обясни Колев.

Той допълни, че основната идея е представителите на сектора да имат постоянно присъствие в Министерството на земеделието.

„По този начин може да влияем на измяната на нормативните актове в наша полза”, заяви председателят на Съюза на Дунавските овощари и допълни, че през този програмен период овощарството е приоритетен сектор и овощарите трябва да допринесат, за да бъде развит максимално добре.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)