ВиК-Русе ще инвестира 38,4 млн. лева в модернизация на мрежата

Мисия

17-12-2015, 16:46

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

През следващите 15 години

ВиК-Русе ще инвестира 38,4 млн. лева в изграждане на нова водоснабдителна и канализационна мрежа в областта през следващите 15 години - това е един от ангажиментите, заложени в подписания днес договор между Асоциацията по водоснабдяване и канализация в Русе и дружеството, съобщи БТА.
На церемонията в крайдунавския град присъства и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
С договора асоциацията предоставя стопанисването, поддържането и експлоатацията на ВиК-системите и съоръженията и предоставянето на ВиК-услуги на оператора, като част от провежданата в България водна реформа. Става дума за 32 водоснабдителни системи, 180 водоизточника, 110 помпени станции, 182 резервоара за питейни води, над 650 км довеждащи водопроводи, почти 2000 км разделителна водопроводна мрежа, една станция за отпадни води, четири канализационни помпени станции, 240 км канализационна мрежа, 16 преливници и други.
Нанков посочи, че в рамките на срока на договора трябва да се намали и загубата на вода до 36 процента.
Управителят на дружеството Сава Савов обясни, че през тази година са били подменени 52 км водопроводи. Той каза още, че дружеството ще изпълнява ангажиментите си.
Савов коментира, че повече от три години цената на водата в Русенско не е повишавана. По думите му, ако има някакво незначително увеличение, то ще е свързано с пускането в експлоатация на пречиствателната станция в град Бяла, като изчисления тепърва ще се правят.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов