Повече бижута са обработили в лабораторията на НАП в Русе

Парите

17-12-2015, 12:02

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Там се проверяват и маркират с държавен знак златни и сребърни изделия за продажба

В лабораторията за проверка на артикули от благородни метали на НАП в Русе тази година са обработени близо 4600 сребърни изделия - с 20 процента повече от 2014 г., а златните са почти 1400 - с 25 на сто повече, съобщиха от офиса на приходната агенция.
Доставките на бижута са предимно от Италия и Турция, като прави впечатление, че е увеличено предлагането на комплекти - например обеци с пръстен или варианти с колие и гривна, което дава възможност да се продават на по-ниска цена, отколкото като комбинация от отделни бижута. Модният акцент на сезона в маркираните търговски партиди е цветовото съчетание на двата метала.
За да не бъдат клиентите ощетени от некоректни търговци, дизайнът и цената трябва да са в съответствие със законовите нормативи за чистота на металите и да се проверяват още при покупката. Печатът, който се поставя върху златните изделия, изобразява стилизирана роза, а върху сребърните - житен клас и съответната проба.
Лабораторията в офиса на НАП в Русе е сред седемте в страната, в които се проверяват и маркират с държавен знак златни и сребърни изделия за продажба от търговци, от вносители или занаятчии.
Според закона не могат да се продават непроверени и немаркирани бижута от злато и сребро. От НАП в Русе припомнят, че глобата е от 1000 до 3000 лева, а ако нарушителят е юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 2000 до 6000 лева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов