Нова апаратура за диагностика и лечение в МБАЛ Русе

За онкологични и сърдечно-съдови заболявания

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски беше в Русе, за да обяви приключването на проекта „Eвропейско качество на здравеопазване чрез реконструкция и енергийна ефективност в МБАЛ - Русе АД“. По проекта е закупено медицинско оборудване, с което се подобрява диагностиката и лечението основно на онкологични и сърдечно-съдови заболявания, съобщи Дарик радио. Освен това са изградени два асансьора, извършени са строително-монтажни и ремонтни дейности.

В изпълнение на проекта са доставени и въведени в експлоатация: апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика, 64-срезов многодетекторен компютърен томограф, стационарен дигитален графичен рентгенов апарат, система за архивиране и разпространение на образи (PACS), две дигитални ехографски системи, дигитална мамографска система,  ендоскопска система, окомплектована с конфокален лазарен гастроскоп и конфокален лазарен колоноскоп, дигитална ендоскопска видео-система за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб, система за централна стерилизация и ангиографски апарат.

Извършени са строително – монтажни и строително – ремонтни дейности за осигуряване на монтаж и  инсталация на  медицинско  оборудване, доставено по проекта, изпълнени са мерки за енергийна ефективност, осигурена е достъпна среда за хора с увреждания.

Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Общата стойност на проекта е 8 518 576, 67 лв.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)