Бивш председател на ОИК - Русе, прал пари от измама с имот

Крими

09-12-2015, 13:23

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Ще стои 7 години зад решетките

Апелативният съд в Търново даде 7 години строг затвор и 17 000 лв. глоба за русенския адвокат Иван Иванов, който прал пари от имотна измама.

На Иванов, който е и бивш председател на ОИК в дунавския град, се забранява да заема държавна длъжност и такава, свързана с управление на имущество. Отнето му е и правото в продължение на 7 години да упражнява юридическа професия.

Адвокатът и още трима измамници - Венелин Маринов, Ангел Ангелов и Пламен Пенчев, са изиграли семейство Меджид и Албена Ростон, продавайки им чужд апартамент, докато собственичката Росица Константинова е била на работа в Италия. Присъдите на останалите трима обаче са намалени от 6 на 5 години за Венелин и Ангел и 4 години решетки за Пламен Пенчев.

Престъпната схема е от 2009 г. Венелин и Ангел били съдружници в общ бизнес за почистване на автомобили и автокозметика, пише в кориците на делото. Венелин проучил, че в съседен на неговия жилищен блок, има необитаем апартамент. Той решил да извърши покупко-продажба на жилището без знанието на собстеничката и включил в заговора Ангел срещу процент от продажната цена. Двамата успели да се сдобият със заверен препис от нотариалния акт за дарение, удостоверяващ правото на собственост над процесния имот. Майката на Ангел, която по-късно починала, се представила пред нотариус за собственичка на апартамента и фиктивно продала жилището на Пламен Пенчев. На него била осигурена чужда самоличност и обещание за лесни пари.

След това Венелин се свързал с адвокат Иванов, с когото се познавали и го убедил да участва във втория етап от замислената измама. Упълномощилли го да продаде закупения имот. С помощта на агенция за недвижими имоти бил намерен купувач. Сделката била изповядана в началото на юни, а новият собственик превел сумато от 34 000 евро на адвоката. Според обвинението, сумата била платена на Иванов, тъй като, "собственикът", обяснил че има неуредени финансови отношения с адвоката. Юристът изтеглил 25 000 евро и ги предал на двамата измамници, а 8900 евро превел към личната си сметка. В последствие извършил общо 56 финансови операции с парите.

През август 2010 г. истинската собственичка се върнала в България. Така аферата стигнала до прокуратурата. 5 години по-късно Окръжният съд в Русе признал четиримата за виновни за крупната измама и пране на пари. Магистратите дали 6 години лишаване от свобода и глоба от 15 000 лв. на Венелин и Ангел, 5 години затвор и глоба от 10 000 лв. на Пламен и 7 години лишаване от свобода, 17 000 лв. глоба за Иван П. И., както и лишаване от адвокатски права за същия срок.

Защитниците на четиримата подсъдими обжалвали. Така апелативният съд оправдал тримата имотни измамници за пране на пари и намалил присъдите им.

Решението не е окончателно и може да се атакува пред Върховния касационен съд.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)