Лъжат с дунавската риба

Дунав

03-12-2015, 09:42

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Търговци мамят клиентите като предлагат замразена черноморска, вместо извадена от реката

Некоректни търговци от дунавските градове мамят клиентите си като им предлагат замразена черноморска риба или развъждана в язовир, за уж прясна, извадена от реката, алармираха читатели на „Всеки ден". Експерти обясниха, че риба край Русе, която да се продава в търговската мрежа, не се вади. Местните магазини зареждат дунавска риба от Тутракан и Батин, където масово се лови риба.

Толстолоб, платика и мряна са типични речни риби. Сомът, бялата риба и шаранът също са речни риби, но те може да се отглеждат и в язовир, за разлика от мряната, която живее само в реката, обясниха запознати пред „Всеки ден".

Затова хората, които искат да са сигурни, че наистина слагат на масата прясна дунавска риба да купуват от магазините мряна, съветват рибари. Те добавят и че често хора, които ядат речни и морски деликатеси, но не ги разпознават, биват лъгани, че например една от най-вкусните морски риби лефер, която през зимата се предлага замразена в търговската мрежа в цялата страна, е прясна дунавска риба.

Същевременно в навечерието на Никулден полицията в Пловдив съобщи, че в нощта срещу вторник е бил обран магазин за рибарски пособия. Откраднати са 250 лева и 6 въдици на стойност 1800 лева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов