Кметът Георг Спартански обясни за абсурдните велоалеи в Плевен (Видео)

За пореден път градът ни влезе в рубриката "Пълен абсурд"

През последните дни плевенчани отново надигнаха вой срещу новопоявилите се жълти линии из целия град. Оправданието, че проектът е започнал при предишни кмет и трябва да се довърши, за да не търпи общината санкции, не се хареса на много от гражданите. Ето защо десетки хора заляха пощата на Нова телевизия със сигнали и Румен Бахов отново пристигна в Плевен, за да запълни рубриката си "Пълен абсурд" с историята на печалноизвестните велоалеи. Пред микрофона му застана и кметът Георг Спартански.

"Имам две новини - и двете са лоши. Тази велоалея е част от един десеткомпонентен проект - "Интегриран градски транспорт", която и част от него не бъде изпълнена, санкцията ще е в размер на 25 процента. Ако велоалеите не се случат до края на годината, ще получим ефективна санкция от 4 млн. лв. и половина, което Плевен не може да си позволи. Предпочитам да довърша този проект в частта извън центъра, в центъра я препроектирахме по мое настояване и тук е мястото да благодаря на г-жа Деница Николова, зам.-министъра. Начинът, по който са проектирани - те не са практично направени, за да служат еднакво добре и за пешеходци и велосипедисти. Ако ги направим с дефектите, ще понесем няколкостотин хилядни санкции, но ако не ги направим, т.е. ако липсва интегритета на проекта по линия на велоалеята, приемайки, че не е довършена, тогава ще сме санкционирани с 4,5 млн. Остава да довършим и след това със собствени сили и средства да подобрим и да допълним това, което не е направено", заяви Спартански.

"Този проект е безумно замислен и проектиран, сега ни създава големи проблеми, но след като завърши отчитането му, ще се постараем да коригираме това, което не е свършено", допълни той, допълвайки, че идеята е в годините оттук-нататък да се разшири пешеходният участък.

"Не бих казал, че парите отиват на вятъра, идеята е добра, но не е добре направена и справедливо ще бъдем санкционирани. Идеята за велоалеи в никакъв случай не е лоша. Това е една европейска практика, която ние трябва да въведем", отговори Спартански на въпроса дали 750 хиляди лева ще отидат на вятъра



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов