Обновиха част от оборудването във възлова станция в Русе

Новините

27-11-2015, 16:43

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Ремонтът повиши надеждността и качеството на доставяната електроенергия

Енерго-Про мрежи продължава да обновява поетапно оборудването на съоръжения, които имат ключово значение за надеждното функциониране на електроразпределителната мрежа.   Специалистите на компанията подмениха голям брой изолатори, масло и прекъсвачи средно напрежение във възлова станция "Домостроене" в град Русе. Монтьорите монтираха и нови вентилни отводители, като така подобриха заземителния контур на сградата. По този начин те осигуриха надеждна защита от пренапрежения за съоръженията във възловата станция. Ремонтът повиши надеждността и качеството на доставяната електроенергия на голям брой стопански и битови клиенти в Източната промишлена зона на града и в района около Дунав мост.

 Вентилните отводители осигуряват първична защита срещу пренапрежения, причинени от външни фактори или от неизправност в електропреносната система. Пренапреженията трудно се идентифицират, но имат множество последици върху електрическото оборудване. Те могат да предизвикат неочаквано спиране на работата на уреди и машини или да доведат до електрически и електронни повреди. Вентилните отводители ограничават тези напрежения до безопасни нива и това ги прави особено важни за изправността и безопасното функциониране на електрическата мрежа. Едновременно с това заземителният контур подобрява защитата на съоръжението от мълнии.

 Основното предназначение на възловата станция е да разпределя електроенергията. До нея достигат няколко електропровода средно напрежение и излизат по-голям брой електропроводи, които захранват десетки трафопостове. Чрез разпределянето на енергията, което се осъществява във възловите станции, се осигуряват и резервни връзки - алтернативно електрозахранване при изключване на някой от електропроводите.

 За да доставя електроенергия с необходимите технически параметри до крайните клиенти, ЕНЕРГО-ПРО Мрежи непрекъснато влага средства в поддръжка на съоръженията в добро техническо състояние, както и в развитие на мрежата чрез изграждане на нови съоръжения. ЕНЕРГО-ПРО Мрежи обслужва 98 възлови станции, разположени на територията на Североизточна България. Много от тях имат важна свързваща функция между отделни подстанции. Предвид ключовата роля на възловите станции за безпроблемната работа електроразпределителната мрежа, през последните години редица съоръжения от този вид бяха напълно или частично преоборудвани.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов