Военният министър: Изнасяме оръжие легално

Мисия

21-11-2015, 09:39

Снимка:

ruse-news.com

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Не можем да следим за реекспорт

От наша страна не би могло да контролираме пътя на българските оръжия, това каза в Русе в отговор на журналистически въпрос, относно разпоредената от него проверка дали автоматите „Калашников“, използвани при атентатите в Париж, са произведени в България и как може да се предотврати използването на български оръжия от терористи, министърът на отбраната Николай Ненчев.
„Ние ги изнасяме в една страна, а оттам те къде отиват, за нас в повечето случаи не е известно. Ще трябва да получим и обратна информация, тъй като много често номерата на тези оръжия са преправяни, така че разследването ще отнеме време“, каза още министърът.
По отношение на заложническата криза в Мали, той съобщи, че следи ситуацията непрекъснато. „Имаме четирима наши лекари – двама лекари и двама медицински специалисти, те са добре“, каза още Ненчев.
Министърът заяви, че ако към България бъде отправено искане на базата на член 42 от Лисабонския договор, тя императивно ще бъде задължена да окаже подкрепа във военни действия. До този момент обаче Франция не е поискала подобна помощ, която ще бъде предоставена, ако е възможно. Ненчев уточни, че в случая не се касае за отношения в рамките на НАТО, а единствено между държави-членки на Европейския съюз.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)