Русия изпрати стратегически бомбардировачи срещу джихадистите

Свят

18-11-2015, 06:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нанесени са удари в провинциите Рака и "Деир Езор"

Руски стратегически бомбардировачи са нанесли удари срещу седалището на "Ислямска държава" в Сирия - провинция Рака, заявиха вчера от руското министерство на отбраната, цитирано от световните медии. "Бомбардировачи с голям обсег на действие Ту-22, Ту-160, Ту-95МС от далечната авиация проведоха удари срещу цели на "Ислямска държава"(ИД) в провинциите Рака и Деир Езор", заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу на среща с президента Владимир Путин. За пръв път подводница в източното Средиземноморие също се включи с изстрелване на крилати ракети по цели около град Рака.

За изминалите 48 дни са били извършени близо 2300 полета на тактическата и стратегическата авиация. Само вчера сутринта от Ту-160 и Ту-95МС са изстреляни 34 крилати ракети по цели на ИД в провинциите Алепо и Идлиб. Преди тях в ранните часове на деня 12 стратегически бомбардировача Ту-22 са нанесли удари по други обекти на терористите. "Нанася се масиран авиационен удар по обекти на ИД на територията на Сирия. Броят на полетите е увеличен два пъти, което ни позволява да нанасяме мощни прецизни удари по бойците на групировката върху цялата територия на страната", обясни Шойгу. Въоръжените сили на Русия са задействали десет спътника в помощ на операцията в Сирия, допълни началникът на Генералния щаб генерал Валерий Герасимов. Действията на Москва идват, след като по-рано Владимир Путин поиска усилване на въздушните удари срещу джихадистите.

 ЗАКАНА

Руският президент Владимир Путин обеща, че терористите, които са взривили бомба на борда на самолета с руски туристи в Египет, ще бъдат намерени и наказани, предаде Интерфакс. Това стана, след като руската Федерална служба за сигурност(ФСБ) призна, че причината за катастрофата на A321 е терористична атака. "По отломките от самолета са открити следи от 1 кг експлозиви чуждестранно производство", заяви шефът на ФСБ Александър Бортников . "Убийството на наши хора в Синай е сред най-кървавите престъпления по броя на жертвите. И ние няма да изтрием сълзите от душите и сърцата си. Това ще остане с нас завинаги. Но това няма да ни попречи да открием и накажем престъпниците", увери Путин. "Ние ще ги търсим навсякъде, където и да се крият. Ще ги намерим в която и да е точка на планетата и ще ги накажем. Ударите на руската авиация в Сирия трябва да бъдат засилени и престъпниците да разберат, че възмездието е неизбежно. Всеки, който се опитва да помогне на престъпниците, трябва да знае, че ще си понесе последствията", предупреди руският президент. Междувременно властите в Египет задържаха двама служители на летището в курортния град Шарм ел Шейх по подозрение, че са помогнали на терористите. Още на 31 октомври "Ислямска държава" пое отговорност за атентата, при който загинаха всичките 224 души на борда.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов