Къде отидоха наградите от "Северно сияние"

Животът

17-11-2015, 14:43

Снимка:

Община Русе

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Специалната награда на кмета на Община Русе отива в Свищов

В неделя се състоя заключителната гала вечер на ХІХ Международен конкурс за млади изпълнители на българска и популярна песен „Северно сияние”-Русе.

Началото постави певицата Тони Димитрова, която беше част от състава на международното жури на конкурса. При пълна зала и изненадващо дуетно изпълнение на Тони Димитрова с човек от публиката, рециталът на обичаната изпълнителка даде старт на последвалия гала-концерт на лауреатите на „Северно сияние”.

Първата награда, която се връчи на сцената на Доходното здание беше Специалната награда на Кмета на Община Русе. От името на Кмета, г-н Пламен Стоилов, беше получен поздравителен адрес, а наградата спечели Преслава Петкова от гр. Свищов. Специална награда връчи и директорът на конкурса, маестро Вили Икономов. Получи я Виорела Филип от Румъния, която е дългогодишен член на журито. Наградата е за принос в утвърждаването и популяризирането на „Северно сияние”.

Най-високото отличие и оценка за изпълненията от двата конкурсни дни – ГРАН ПРИ, журито определи да отиде при ученичката от НУИ „Проф. Веселин Стоянов” – Мария Милчева. Тя се представи в четвърта възрастова група – от 18 до 25 годишна възраст. Мария получи статуетка и почетна грамота от председателя на журито, композиторът Светослав Лобошки.

В първа възрастова група, първа награда получи Ая Христова от Русе. Малката чаровница получи още две специални награди – за „Най-малък участник” и покана за участие в конкурс през 2016 г. в гр. Сибиу, Румъния. Поканата връчи Даниел Вечей – директор на Двореца на децата в Сибиу, който беше и член на международното жури на „Северно сияние”. В същата възрастова група журито връчи две втори награди – за Ивета Тодорова от Варна и Елена Попова от Петрич. Трета награда получиха Александра Георгиева от Бургас и Сесил Алпер от Търговище. С поощрение са  Мария Стефанова от Разград, Йоанна Димитрова от Тутракан, Калиния Неделчева, Марина Петрова и Магдалена Георгиева от Русе. Специални награди на Фондация „Изгряват звезди” получиха Катрин Радева от Русе и Елица Камбурова от Тутракан, връчени от г-жа Таня Точева – управител на Фондацията.

Отличените участници от възрастовата група от 10 до 13 годишна възраст са Благовеста Димитрова от Русе – първа награда, Мария Божинова от Петрич и Стан Бианна-Александра от Румъния с втора награда, а трета получиха Лилия Николова от Варна и Карина Илиева от Свищов. В тази възрастова група директорът на конкурса връчи четири поощрения – за Патрисия Симеонова от Ямбол, Симона Кунчева от Варна, Красимира Александрова от Пловдив и Андрееа Бианка Неделчу от Румъния. Специалната награда на Фондация „Изгряват звезди” получи Адриан Титу от Румъния.

Първите награди в трета възрастова група – от 14 до 17 годишна възраст журито определи да са за Доминика Симионеску от Румъния и Петя Георгиева от Русе. Петя получи и специална награда от Даниел Вечей – покана за участие през 2016 г. в гр. Сибиу, Румъния. Хайгашод Агасян връчи втора награда на Ванина Калъпсъзова от Петрич и на Габриела Иванова от Русе. Габи спечели и специална награда на вокално студио за поп и джаз „Икономов” за „Комплексно представяне в конкурса”. Виорела Филип връчи трета награда на Никол Борисова от Свищов и Никол Николова от Свищов. В същата възрастова група специалната награда на „Green rock fest” получи Мирослава Димитрова от Русе. Наградата връчи директорът на фестивала, г-жа Мария Атанасова. Други специални награди – на сдружение „Северно сияние” получиха Кристин Тодорова и Дани Стойнов от Русе и Мартин Евгениев от Силистра. Той също получи покана от Даниел Вечей за участие в конкурса в Сибиу. Наградата на Фондация „Изгряват звезди” получи Арзу Юсеин от гр. Каспичан.

Във възрастовата група на най-големите – от 18 до 25 години, журито определи само една награда. Тя е за Моника Колева от Русе, която както всички лауреати на конкурса, получи статуетка и почетна грамота. За представянето си в конкурса Моника получи втора награда, връчена от Хайгашод Агасян.

Следващата година – 2016, е юбилейна за Международен конкурс „Северно сияние”. Тогава ще се проведе неговото 20-то издание, за което директорът на конкурса Вили Икономов споделя, че са планирани съпътстващи събития, с които тази годишнина да се отбележи по тържествен и подобаващ начин. Той сподели още, че на проведената среща на 13 ноември на членовете на журито на конкурса с кмета на Община Русе, г-н Стоилов е изказал висока оценка за „Северно сияние” като конкурс с традиции в нашия град, който се нуждае и заслужава по-широк медиен отзвук, който да отразява представянето и развитието на таланта на децата на тази международна сцена, която „Северно сияние” дава в Русе.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов