Покрив на русенски блок стана градина

Животът

16-11-2015, 12:33

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Плоските покриви на старите панелни жилищни сгради са изключително подходящи и лесни за озеленяване

Съседи от бл. 119 на русенския квартал „Чародейка” решиха да покажат, че и панелните жилища могат да се превърнат в красиви и уютни места, стига тези, които живеят в тях, да подходят творчески и енергично към преобразяването на сградите. С тази цел те са се захванали да направят екстензивен зелен покрив на блока си – придобивка, която изисква повече усилия и ентусиазъм, отколкото значителни финасови средства, съобщават от ЕС "За Земята".

 Зелените покриви са честа гледка в държави като Германия, твърди организаторът на инициативата Петя Михайлова. Тя е учител по история и география и работи активно за развитието на своите ученици. „Постоянно разказвам на децата за разрастващия се процес на урбанизация, а с него и за увеличаващите се шум, прах и газ във въздуха. Реших, че след като живеем в епохата на заменянето на зелените площи с бетон, би било редно да предприемем обратното действие и да създадем зеленина от бетона”, допълва Петя Михайлова.

 

Именно плоските покриви на старите панелни жилищни сгради са изключително подходящи и лесни за озеленяване, което от своя страна би намалило драстично нагряването им през лятото, би спестило енергия за охлаждането им чрез изкуствена климатизация и би осигурило свеж въздух за обитателите им. На покривните тревни площи се възлагат немалки надежди за намаляването на цялостните разходи за климатизация - поне с 10%, както и за намаляването с 2% на разходите за електричество.

 

Ползите от екстензивния зелен покрив не свършват с това. С негова помощ градският микроклимат се променя и се създават допълнителни пространства за почивка и отдих. Освен това озеленените покриви имат до три пъти по- дълъг живот от стандартните, тъй като предпазват сградните конструкции от ултравиолетови лъчи, съобщават още от "За Земята".

 

Как се изгражда екстензивен зелен покрив- върху съществуващия покрив се поставя битумна противокоренова хидроизолационна мембрана, а след това се полага слой геотекстил. Следва третият слой – почвеният. Върху него се засаждат треви, мъхове и билки, изискващи малка поддръжка. В повечето случаи поливане на растенията не се изисква.

 

Тъй като стъпките по създаването на зелен покрив не са сложни, групата от ентусиасти се захвана със задачата и превърна своята урбанизирана територия в съвременен градски пейзаж, който освен че носи естетическа наслада за окото, завръща природата в жилищната среда. Пряка полза от най- новата градина имат около 20 семейства от блок 119, а индиректна – всички техни съседи в квартал „Чародейка”.

 

Проектът за екстензивен зелен покрив на жилищна сграда в Русе се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”, след като през март се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи „Направи си сам” предостави микрогрантове на 24 зелени инициативи в цялата страна. „Направи си сам” подпомага гражданските зелени проекти и се организира от екологично сдружение „За Земята”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов