Р. Христов: Реформаторският блок ще подкрепи бюджета

Новините

16-11-2015, 12:07

Снимка:

Дарик

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Изключителна грешка е така нареченият данък „Градинка“

Това е възможният бюджет за страната към този момент. В него има няколко важни причини, заради които Реформаторският блок ще го подкрепи. Първата е, че дефицита се запазва под 3 % съгласно правилата от Маастрихт. Намаляват се също така разходите на държавата спрямо брутния вътрешен продукт, което би следвало да доведе до подобряване на покупателната способност на гражданите. Това заяви депутатът от Реформаторския блок, който е и председател на Комисията по земеделие и член на икономическата комисия Румен Христов.

Според него акцентите на бюджета за следващата година са в сферата на образованието, здравеопазването и сигурността. „В условията на една обща стагнация на икономиката в световен мащаб  не можем да очакваме добри показатели и за нашия бюджет. Важна е бюджетната дисциплина, която ще продължи да се спазва и в бъдеще“, категоричен бе Христов, пише Дарик.

Нещата в проекто-бюджета, с които не е съгласен Блока, са опитите за въвеждане на нови данъци. Изключителна грешка според него е така нареченият данък „Градинка“, защото се посяга на хората живеещи в малките населени места, които са най-уязвими. Предложението е да се облагат земеделските площи, които са в урбанизирани територии. Според Христов ефекта от този налог за фиска ще е малък, като същевременно ще удари една от най-уязвимите групи в обществото. Той заяви, че РБ ще гласува против този данък като се надява той да не влезе в сила.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов