Осъдиха джипи за смърт на пациент

Както и да заплати на близките на починалия обезщетение в размер на 30 000 лв.

Окръжният съд в Русе осъди общопрактикуващ лекар на 3 години условно, с 4 години изпитателен срок. Това съобщава на сайта си Прокуратурата на Република България. Медикът е осъден и на 4 години лишаване от право да упражнява лекарска професия, както и да заплати на близките на починалия обезщетение за нанесени неимуществени вреди в размер на 30 000 лв.

Подсъдимият е признат за виновен за това, че между 10-и и 12-и септември 2012 г. е причинил смъртта на 50-годишен пациент, поради немарливо изпълнение на служебните си задължения.

Пострадалият пациент е бил клапно протезиран болен с непрекъснат прием на медикаменти. Въпреки това, лекарят не осигурил своевременна и качествена медицинска помощ, като не направил пълна предварителна оценка на здравословното състояние на пациента, с оглед оказване на своевременни и адекватни медицински грижи, не му осигурил медицинска помощ в съответствие с постиженията на съвременната медицина, не назначил всички подходящи за него изследвания и консултации, и предприел несъобразено със заболяването на пациента лечение, не направил адекватна преценка за състоянието му и не го пренасочил към специалист-кардиолог, е написано в съобщението на държавното обвинение.

Присъдата на първоинстанционния съд може да бъде обжалванa пред Апелативния съд във Велико Търново.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)