Над 60 участници в Ruse Hack 2015

Животът

04-11-2015, 15:30

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Във второто си издание

Повече от 60 участници са заявили участието си във второто издание на Ruse Hack 2015, което се организира от Startup Factory и Русенския университет. Събитието започва в петък, 6 ноември, в 18:30 часа в залите на Корпус 2 на висшето училище.

В продължение на три дни младежи, студенти и ученици, които имат интереси в областта на софтуерна разработка, онлайн предприемачество, информационните технологии и иновативните продукти ще се състезават в писането на приложение за работа с външни данни. В последния ден на хакатона, неделя (8 ноември), те ще направят демонстрация на своите приложения пред жури, което ще определи най-добрите.

„Като съорганизатор на събитието ние участваме не само в първите две издания на хакатона, но ще подкрепим и всички следващи, които ще се организират, защото осъзнаваме колко е важно младите хора да бъдат стимулирани да се занимават с компютърни науки“, каза ректорът на Русенския университет, чл.-кор. проф. Христо Белоев.

„Във второто издание на Ruse Hack ще бъде обърнато специално внимание на учениците, които ще се състезават в отделна категория. Ruse Hack Juniors ще провокира ученици възраст между 10 и 19 години да разработят собствени продукти без значение на тематиката, технологиите и програмните езици. За тях ще има отделен награден фонд, като най-добрите ще получат сертификати, които ще им послужат като бонус за прием в Русенския университет“, уточни зам.-ректорът по учебната дейност, проф. Михаил Илиев. Студентите, които ще участват в хакатона и се представят добре, също ще получат сертификат, който ще се признава за много добра или отлична оценка по някой от предметите, които изучават в университета.

Емилиян Енев, управител Startup Factory обясни, че темата на Ruse Hack v 2.0 e „Приложение за работа с външни данни“. Целта е да се разработи прототип на приложение (мобилно или уеб), което се свързва с външен източник на данни (чрез RSS, API, scraping или някакъв web service), изтегля данните, прави обработка и визуализира резултат.

 Наградният фонд позволява награди за всички участници, но първите пет проекта, оценени най-високо, ще бъдат допълнително стимулирани с изненади от организаторите.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)