Русе иска да стане културен център за хоровото пеене

Градът бе център на Национална хорова среща

Националната хорова среща в Русе да разшири своя формат, и да се превърне в притегателен център за подобни изяви. Това си пожелаха участници и организатори в четвъртата Национална хорова среща, на която домакин е Русе, а организатори са Общински младежки дом – Русе, съвместно с детско-младежкия хор „Св. Георги Победоносец”.

Тази година събитието протече в два поредни дни,  на 31.10.15 г. от 18:30ч. в зала „Европа” на Доходното здание и на 01.11.15 г. от 11ч. в храм-паметника „Света Троица”. Организаторите коментираха, че вече има международен интерес от Румъния, Гърция и Турция, като се надяват следващото издание да бъде в още по-широк формат.

Хоровата среща е двудневен форум с фестивален характер, утвърждаващ културните и певчески традиции на град Русе в областта на школуваното ансамблово пеене. С концертните изяви на хоровете се цели да се популяризира, мотивира и стимулира творческия процес и концертна дейност на български и чуждестранни самодейни/аматьорски хорове. Да се покаже максимално жанровата и стилова красота на  хоровите песни, в приятелска атмосфера, както и да се осъществи обмен на изпълнителски умения и идеи, да се разшири музикалният кръгозор и естетика на русенската публика, особено на подрастващата и да се даде възможност на гостуващите хорове, да опознаят историческите и съвременни ценности на град Русе.

Всички изпълнения на хоровете са посветени на Деня на народните будители, а също така на този ден хор „Св. Георги” чества 22 години от създаването си. Тази година участие в хоровата среща взеха: детско-младежки хор „Св. Георги Победоносец” към ОМД – гр. Русе; детски хор „Дъга” при ПБНЧ – гр. Свищов; дамски хор „Морфова - Прокопова” – гр. София; женски хор „Златна лира” – гр. Търговище; хор на варненските учители „Арс музика” – гр. Варна; детско-юношески хор „Дунавски вълни” към ОбДЦКИ – гр. Русе и хорова формация „Хорал” при Катедрален храм – гр. Варна.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов