Според Ивайло Калфин отношенията в правителството са прекрасни

Животът

22-10-2015, 12:21

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

RuseUtre.bg

Всичко от Автора

Министърът участва във форум на Русенския университет

Отношенията в правителството са прекрасни. Това каза в Русе в отговор на въпрос вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по повод на минималните осигурителни вноски, съобщава БТА.
След разговор с министър-председателя и по негова молба Калфин ще промени първоначалното си предложение и ще внесе вариант, в който минималните осигурителни вноски във всички икономически дейности се увеличават с еднакъв размер - 7,5 процента.
"Опитах се за първи път решението да не е общо за всички, а все пак да има някаква диференциация на различните сектори. Изложих мотивите си за нея и продължавам да мисля, че това са абсолютно обективни критерии. Очевидно, и премиерът това ми каза, че не е хубаво да се създава впечатление, че има някаква избирателност. Никаква избирателност няма, но приех аргумента", каза в Русе Калфин.
Помолен да коментира позицията на Българска стопанска камара, която се обяви за отмяна на минималните осигурителни прагове, Калфин заяви, че единственото смислено нещо в минималните осигурителни прагове е, че има диалог между работодатели и синдикати.
Според него, ако не са минимални осигурителни прагове, биха могли да бъдат браншови минимални заплати.
"Това трябва да се договаря между работодатели и синдикати. Държавата ще е много щастлива да няма никакъв пръст в тяхното определяне, но това означава те да се ангажират и да водят сериозни преговори", каза вицепремиерът.
На въпрос как ще се защитят интересите на хората с ниски доходи, които ще бъдат засегнати, ако се въведе данък "вредни храни", Калфин заяви, че не е виждал още законопроекта. Според него той трябва да бъде обсъден на национален съвет за тристранно сътрудничество.
В Русенския университет Калфин участва в официалното откриване на Годишната среща на Европейската мрежа по ерготерапия във висшето образование. Във форума участват 113 преподаватели и 130 студенти - представители на 63 висши училища от 20 европейски страни, както и от Канада.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)