В Брежани започва Празникът на брежанския кестен

Ще се включат домакини от град Делчево, Македония

Днес пиринското село Брежани организира за шеста поредна година един от най-красивите си и вкусни празници – празника на брежанския кестен. И тази година празникът се организира от хората на село Брежани чрез сдружение „Хора и традиции” с финансовата подкрепа на родолюбци и изключителната помощ от кмета на община Симитли Апостол Апостолов.

Още в ранни зори домакините на Брежани се спрягат да подготвят уникална кулинарна изложба, която освен с автентични ястия, се обогатява с възможностите на кестените и тяхното приложение в съвременната  и модерна кухня.

Към кулинарната изложба на жените от Брежани тази година се присъединяват домакините от Делчево, Македония, които ще демонстрират майсторство и вкус. Кулинарната изложба се организира по проект Подобряване на качеството на живот в трансграничния регион чрез насърчаване и съживяване на общото културно наследство между община Симитли, Р. България  и Делчево, Р. Македония”, който сдружението изпълнява заедно с Културно-уметничко дружество „Гоце Делчев” – Делчево.

Още една изложба ще се позиционира на площада, а тя е резултат от пленера, който се осъществи по проекта с участието на десет художници от България и Македония.

Празникът ще се проведе на площада в селото, а в програмата ще вземат участие освен ансамбъл „Пирин” ансамбълът  при КУД „Гоце Делчев” – Делчево, Македония, духов оркестър Благоевград, гласът на Брежани Соня Ковачка, женска и детска фолклорна група. Децата на Брежани готвят изненади, а оркестър ще свири за дълго, брежанско хоро.

"Площадът е ароматен: с печените кестени по „италиански” от Мауро, гарнирани с чаша вино. И с много настроение! Добре дошли! Започваме в 11 часа", приканват организаторите.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)