Изложба показва резултатите от етноложко проучване на еврейски общности

Русе Лайф

15-10-2015, 15:34

Снимка:

РИМ - Русе

Автор:

RuseUtre.bg

Всичко от Автора

Откриването е тази вечер

Мобилната изложба "Страдание и спасение. Паметта за еврейските общности - гарант срещу омразата в обществото" е подредена в Регионалния исторически музей в Русе, съобщават от сдружение "Европейски пространства 21".
Експозицията, която ще бъде открита официално тази вечер, представя резултатите от теренно етноложко проучване на еврейските общности в Русе, Шумен и Варна. То е осъществено от "Европейски пространства 21" и с активното съдействие на Регионалните исторически музеи в трите града.
Изложбата включва 20 постера с текстове и изображения, както и откъси от видео интервюта с 30 представители на еврейските общности в Североизточна България. Аудио илюстрации добавят и звукови картини към експозицията.
Изложбата е част от проект, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 година. Целта му е да допринесе за ограничаване на расизма, ксенофобията и словото на омразата чрез съхраняване на местната културна памет и въвличане на млади хора.
По проекта ще бъдат издадени сборник с разкази, книжка със забавления за деца и различни игри, както и мултимедиен диск.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов