Единни правила за корабоплаването по всички европейски реки

Дунав

15-10-2015, 13:29

Автор:

RuseUtre.bg

Всичко от Автора

Новите правила ще влязат в сила през следващите една-две години

Подготвят се нови, унифицирани правила за корабоплаването по всички европейски реки, заяви във Варна генералният директор на Секретариата на Дунавската комисия Петър Маргич, цитиран от БТА.

По думите му част от тях вече са възприети от различните държави, но не са влезли в пълен обем, особено за река Рейн. Според Маргич новите правила ще влязат в сила през следващите една-две години.

Той уточни, че плавателните съдове на държави извън ЕС също ще трябва да се съобразяват с изискванията. Маргич каза още, че освен унифицираните правила за корабоплаването, всяка държава ще има възможност да определя и свои специфични изисквания в зависимост от ситуацията в региона.

На генералния директор на Секретариата на Дунавската комисия вчера бе връчено почетно звание „Доктор хонорис кауза“ на ВВМУ. Началникът на учебното заведение кап. I ранг проф. Боян Медникаров посочи, че почетното звание му е е присъдено заради прекрасните отношения между ВВМУ и Дунавската комисия и особено заради оказаната помощ от международната организация за развитието на специалността „Речно корабоплаване“.

Петър Маргич допълни, че обучението във варненското заведение е много качествено, а програмите на студентите са разработени професионално в синхрон с всички съвременни изисквания.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"