В Коларово откриват Фестивал на кестена

Събитието ще се проведе днес от 16:00 часа на площада пред читалището

Дирекцията на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите организира Фестивал на кестена, съобщиха от институцията. Събитието ще се проведе днес от 16:00 часа на площада пред читалище „Яне Сандански“ в село Коларово, община Петрич.
Кестените са символ на Природен парк „Беласица“. Те са уникалното зелено богатство на планината. С фестивала в тяхна чест местните хора им отдават специално внимание, а гостите и туристите, предпочели да посетят празника, ще имат възможност да опознаят природното богатство, културата и бита на хората в района на парка.

Възпроизвеждането на обичаи и традиции от района на планина Беласица са само част от Фестивала на кестена. Освен традиционните варени или печени кестени ще има приготвени и най-различни кулинарни вкусотии от този плод.

Децата ще се забавляват в работилничката „Сръчко“, където по забавен начин ще научат много неща за природният парк.
Всяка есен в селата Беласица, Коларово, Самуилово, Камена, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене започва подготовка за представянето на своя уникална шатра и фолклорна програма. Хората от населените места в Подгорието с вълнение очакват своя Фестивал на кестена.
Проявата се организира от Дирекцията на Природен пак „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите съвместно с Българската фондация "Биоразнообразие" и община Петрич.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов