Иманяри ровят за мистериозна златна карета край русенско село

Новините

07-10-2015, 10:11

Автор:

RuseUtre.bg

Всичко от Автора

Легенда сочи за съкровище от турско време в Кале бурун

Величествена златна карета, която според местните легенди е заровена край русенското село Широково, подлуди иманярите през последните години. Това разказаха пред "България Днес" местни жители, които са силно обезпокоени от непрестанните набези на златотърсачите. В близост до живописното село се намират останките от късноантичната крепост Кале бурун. Според местните предания, в земята под него са скрити несметни богатства, които привличат интереса на десетки авантюристи. Крепостта се намира на скалист нос, ограничен от река Черни Лом на север и река Бански Лом от югозапад.

За съществуването на златната каляска, която е пълна със сандъци със съкровища сочи популярен местен текст.

Според легендата, калето било вдигнато по римско време, за да се охранява пътя, по който преминавала пощата. То било опасано с дълбок ров, който да го пази от нашественици.
По време на турското нашествие крепостта била опожарена и опустошена. Преди това, обаче, според легендата, много от ценностите били заровени в земята, за да не бъдат открити от турците. Според преданията бил изкопан огромен тунел, където именно била скрита златната карета с натоварените на нея съкровища.
По-рано тази година петима иманяри бяха заловени докато копаят в землището в Широково в търсене на турски златни монети. В полицията в общинския град Две могили е получен сигнал, че няколко мъже ровят в подножието на скален скат в началото на русенското село. Когато били заловени, обяснили, че са чули легендата за златната карета.
Местните хора признават, че набезите на иманярите са често явление и се страхуват от тях, тъй като имало случаи да посягат на собственост в Широково.
В наши дни само на места от античната крепост личат камъни и хоросан. В средата се издигат две могилообразни възвишения - останки от кули, които са наблюдавали входа. Тайнствената златна карета, обаче, така и не е открита, както и легендарните купища със злато.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов