„Светлинен калейдоскоп“ в университета

Животът

25-09-2015, 09:28

Автор:

RuseUtre.bg

Всичко от Автора

В Десетата Европейска нощ на учените

Десетата Европейска нощ на учените ще се проведе в Русенския университет.

Началото на събитията е в 10:00 часа днес в централното фоайе на ректората с откриването на изложбата „От свещите до фотоволтаиците“ и връчването на наградите на призьорите в конкурса „Светлината в картини, образи и слово“.
Половин час по-късно в зала 2.203 ще започне Научно кафене „Светлината в науката и практиката“ с участието на проф. Иван Лалов от Физическия факултет на Софийския университет, който е бивш ректор на университета и председател на програмата „Оптиката и науката за светлината в годината на светлината“. Със свои презентации ще се включат и преподаватели от Русенския университет, както и специалисти от практиката.
В 12 часа Русенският университет ще отвори своите лаборатории за ученици от професионалните гимназии в града с открити уроци за приложението на светлината.
От 14 часа, в аула 2.101 ще се състои второто издание на Академия на скритите таланти, в която преподаватели от висшето училище ще разкрият неподозирани страни от личността на учения – талантливи изяви в областта на поезията, прозата, художествената фотография, приложното изкуство, музиката и танца.
От 16 часа в Заседателната зала на втория етаж в Ректората ще се проведе Панаир на идеите, където заинтересуваните ще присъстват на презентация на иновативни идеи и разработки на русенския клуб по предприемачество Startup Factory.
Кулминация на събитията в Европейската нощ на учените в Русенския университет е концертът „Светлинен калейдоскоп“, организиран за академичната общност, гражданите и гостите на Русе от 17 часа в Канев Център. Празничният концерт е със звездното участие на русенци от три поколения – Тереза Тодорова, Дивна Станчева и Валди Тотев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов