Русе почете Деня на независимостта

Животът

22-09-2015, 14:39

Снимка:

ruse-news.com

Автор:

RuseUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ден на независимостта на България

Благодарствен молебен отслужи Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум

С тържествена церемония, полагане на венци и благодарствен молебен Русе отбеляза 107-годишнината от обявяването на независимостта на България.
Сред присъстващите бяха областният управител Стефко Бурджиев, Вицеконсулът на Генералното консулство на Русия в Русе Марина Сергунина, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум, кметът на Общината Пламен Стоилов, депутати от различните политически сили, кандидати за кмет на Русе, съобщи ruse-news.com.
„Святата дата 22 септември 1908 година, не е само страница от славната ни история – тя е фундамент на нашето национално самочувствие. Стъпка, която доказва завинаги в очите на световната общност и европейските народи, че традицията на хилядолетна България има своите достойни потомци“, каза в словото си пред присъстващите областният управител Стефко Бурджиев.

„ Като русенци трябва да бъдем горди, че преди 107 години в нощта срещу 22-ри септември министър-председателят на България Александър Малинов, заедно с цялото правителство посреща българския княз Фердинанд I на яхтата му „Хан Крум” в Русе. От тук правителството и князът поемат към старопрестолния град Велико Търново, където трябва тържествено да бъде обявена Независимостта на България. Там вече е създадена тържествена атмосфера и пред древния храм „Свети четиридесет мъченици” Фердинанд прочита манифеста, с който се обявява дългоочакваната независимост”, каза още Бурджиев.

Благодарствен молебен отслужи Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия, след което бяха положени венци от името на институции и политически партии. Официалната церемония завърши с полагане на цветя от граждани пред Паметника на Свободата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов