"Стая на загадките" предизвиква детективския нюх на русенци

Един нов и сравнително непознат атракцион

 „Ако бях на негово място отдавна да съм разбрал кой е извършителя“. „Да избягаш от похитител е фасулска работа“. Без съмнение всеки почитател на детективски и криминални романи и филми е изричал въздесъщите думи, пише ruse.topnovini.bg. Група русенски ентусиасти обаче дават възможност на всеки запален фен да изпробва своите умения в решаването на подобни заплетени ситуации и логически загадки.

 "Mystery room" - Стаята на загадките, е нов и сравнително непознат за България атракцион, в който отбор, състоящ се обикновено от двама до пет играча, бива заключен в стая и разполага с ограничен период от време, около един час, за да разреши последователност от „загадки“, с което да открие начин за излизане от стаята. „Загадките“ могат да са логически, математически, лингвистични, да са свързани с проява на наблюдателност, комбинативност, съобразителност, ориентация в пространството, чувство за време, както и отборен дух. В нито един аспект от играта не са необходими използването на физическа сила или специални познания.

 Първите подобни стаи отварят врати в Русе едва в началото на месец септември, но вече се радват на сериозен интерес, разказва Александра Стоянова, собственик на необичайния атракцион. Идеята й хрумва спонтанно, когато за пръв път посещава подобна стая в София. Както всеки почитател на Агата Кристи и Артър Конан Дойл, тя е запленена от идеята и решава, че нейният град също заслужава подобен атракцион. Интересът не закъснява - в тематично обзаведените стаи започват да се появяват несигурни, но любопитни млади хора, а много от тях решават да опитат предизвикателството.

 "Всички идеи и задачи са измислени от нас, като логично черпим вдъхновение от любими автори в жанра", обяснява Александра. Тя е амбицирана да предлага нови предизвикателства, ако старите изгубят своя чар с течение на времето. Същото важи и за тематичното обзавеждане, което е любопитна комбинация от изтънчени английски мотиви, и класически соц-елементи.

 Към момента русенци могат да се впуснат в решаването на два вида загадки - "Похитени" и "Убийство". "Похитени" е по-сложно предизвикателство, комбиниращо математически и логически задачи, съобразителност и внимание към детайлите. Сценарият е класически "Убийствен пъзел" (Saw) - група хора се оказва в заключена стая, и трябва заедно да открият начин да излязат за 60 минути. "Дори и да не успеят, всички ще си тръгнат без да се налага да се разделят с крайниците си", усмихва се Александра.

От друга страна "Убийство" е загадка от детективски характер - участниците трябва да влязат в ролята на студентка, чиято съквартирантка е станала жертва на убийство. Без алиби и основен заподозрян, младата дама трябва да докаже невинността си.

 "Стаята на загадките" е отворена за всички авантюристи над 12 години, и се намира на ул. "Цариброд" 4, ет. 3. Атракционът работи всеки ден от 12:00 до 21:00, а резервации и запитвания могат да се правят директно на фейсбук страницата на "стаята", където може да бъде открита и допълнителна информация.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)