Търсят изпълнител на подводната част от газопровода Русе и Гюргево

Новините

21-09-2015, 10:47

Автор:

RuseUtre.bg

Всичко от Автора

След две годишна сага

Точещата се повече от две години сага с подводното сондиране на трасето на българо-румънската газова връзка край Русе и Гюргево тръгва отначало, пишеruse-news.com.

Това съобщих от Министерството на енергетиката. Причината е, че българският газов оператор Българтрансгаз“ не успя да сключи договор с избрания преди три месеца изпълнител на поръчката – фирмата „Станилов“ ЕООД. Българската компания е заявила пред „Булгартрансгаз“, че не е успяла да се договори с единия от подизпълнителите си – германската фирма „ЛМР Дрилинг“, която има опит в подводно сондиране в редица проекти в европейски държави и на която се разчиташе всъщност да свърши основната работа по прокарването на тръбата по дъното на Дунав.
Тъй като „Станилов“ няма право да сменя подизпълнителя, а в спечелената от нея процедура бяха отстранени останалите трима кандидати с мотив, че документите им не отговорят на изискванията, сега се обявява нова обществена поръчка.
На „Станилов“ ще бъде удържана банковата гаранция от 45 хил. евро, а България ще трябва да почака още поне два-три месеца докато се избере нова компания за пробив на геоложката структура по подводното трасе на тръбата. Опитът на предишния изпълнител – румънски консорциум, воден от фирмата „Кала“, завърши плачевно със загубени сонди в каверните на реката.
При това положение не е ясно кога ще приключи започналото през август 2012 г. изграждане на връзката в Румъния, за която Европейския съюз отпусна близо 9 млн. евро и на която страната ни разчита да повиши енергийната си сигурност и да разнообрази газовите си доставки.
Според последната, дадена от Брюксел отсрочка, интерконекторът трябва да е пуснат в експлоатация до края на 2016 г. иначе ще трябва „Булгартрансгаз“ и румънската „Трансгаз“, които реализират проекта, да връщат парите.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)