Редят Манифеста на цар Фердинанд в президентството

Общество

17-09-2015, 16:51

Снимка:

bg.time.mk

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Държавният глава обяви Ден на отворените врати по повод Независимостта

В събота президентството отваря врати за изложба по повод 22 септември. В деня на отворените врати в Гербовата зала на "Дондуков“ 2 от 10:00 до 16:30 часа всички желаещи могат да разгледат документи, фотографии, експонати, свързани с провъзгласяването на Независимостта на България.
Първата група посетители ще бъдат посрещнати от президента Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.


Централно място в експозицията заема Манифестът на цар Фердинанд за обявяване Независимостта на Княжество България, изработен от проф. Харалампи Тачев. Обръщението към народа носи подписите на царя и членовете на кабинета, скрепен е с осем висящи восъчни печата на отделните министерства. Посетителите на изложбата ще могат да видят също ордена "Св. Св. Равноапостоли”, създаден специално за отбелязване първата годишнина от Независимостта. Едва девет души са удостоени с високото отличие.


Сред експонатите е и т. нар. Сребърна конституция, отразяваща промените приети през 1911 г. от V Велико народно събрание в съответствие с новия статут на България след обявяване на Независимостта. В изложбата е включена и черновата на Манифеста, изготвен от министър-председателя Александър Малинов и редактиран от Фердинанд, както и фотографии, писма, ордени и медали, свързани с отхвърлянето на васалния статут към Османската империя и с независимото Българско Царство.


Експонатите от изложбата са предоставени от Централния държавен архив и Национален военноисторически музей.
Гостите на президентската институция ще могат да разгледат ордените и медалите, които държавният глава връчва, както и част от подаръците, получени от президента Росен Плевнелиев.


С изложбата по повод Деня на независимостта администрацията на президента се присъединява към Европейските дни на наследството, които се организират от Столична община, Министерството на културата и посолството на Франция у нас.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)